Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Δημιουργικότητα που, αν μη τι άλλο, διασκεδάζει…


Θέλησα, ύστερα από σκέψη, να δημοσιεύσω 5 «φωτοτεχνάσματα» με τα οποία, κατά καιρούς καταγίνομαι και… μ’ αρέσει. Θα το χαρακτήριζα κι ως χόμπι.
Λοιπόν, το να επεμβαίνεις, να μεταβάλλεις, να περικόπτεις, να επεξεργάζεσαι ή (το χειρότερο) να τροποποιείς ή να αλλοιώνεις μια εικόνα, να δίνεις άλλη διάσταση στο θέμα δίχως να την «πληγώνεις»· να παίρνεις στοιχεία της και να τα «μπολιάζεις» με άλλα (με όποιο τεχνικό μέσο κι αν το κάνεις) θα έλεγα ότι είναι κάτι ανθρώπινο. Είναι μια επέμβαση που απαιτεί, τουλάχιστον, φαντασία, επινόηση, γόνιμη σκέψη, εξάσκηση, ενασχόληση  και… οπωσδήποτε χρόνο.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ελεύθερο να «φορέσεις» σε μια φωτογραφία όποια εφέ, φόντα, πλάνα, αντιθέσεις, αποχρώσεις, φωτεινότητα και όσα άλλα χρειαστούν προκειμένου να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη φαντασία, δίχως, βεβαίως, να την εκμεταλλεύεσαι για άλλο σκοπό. Μπορεί να ξεφεύγεις κάπως (αχ αυτό το κάπως της συγκατάβασης…) από τα όρια των δημιουργών της επιβάλλοντας τους δικούς σου κανόνες αισθητικής, να την προσεγγίζεις και να την βλέπεις με άλλα μάτια, μέσα στην απλότητά της. Καθόλου άτσαλα! Απόλυτα έντεχνα! Να διασκεδάζεις με το αποτέλεσμα και να το «ξεγελάς» με την αφέλεια του ερασιτέχνη! Τόσο απλά! Αυτός, άλλωστε, είναι και ο τελικός στόχος: να έχεις δημιουργικότητα για να παραχθεί ένα άλλο, ικανοποιητικό αποτέλεσμα.


* Οι φωτογραφίες που επέλεξα για τις συνθέσεις έχουν «αλιευθεί» από το διαδίκτυο, τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο και φυσικά ανήκουν στον δημιουργό τους. Είναι λογικό. Παρόλα αυτά, αν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση, είμαι διατεθειμένος να επανορθώσω και να τις αποσύρω.







6 σχόλια:

  1. Ειναι πολύ εντυπωσιακό το αποτέλεσμα και το θαυμάζω!Εχεις κάνει μεγάλες προοδους στη φωτογραφία.Εγω ακόμα αδυνατώ να φωτογραφήσω έστω και κάπως τα ίδια μου τα έργα,οχι να κάνω μίξεις και να μεταφέρω ενα νέο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα!
    Καλή συνέχεια Στράτο μου,περιμένουμε μεγάλες προόδους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και στέρεψε η έμπνευση για γράψιμο, μιας και τα ιστολόγιά μας τα έφαγε η λήθη, Χαρά μου, βρήκα καταφύγιο στη φωτογραφία και στην επεξεργασία της. Θαύμαζα φωτογραφίες άλλων κι όταν πια διάβασα και τούτο δω: «Η άποψη ότι τις φωτογραφίες τις βγάζει η κάμερα δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση... Τις βγάζει το μάτι, η καρδιά και το μυαλό», ξεπέρασα και το φόβο του «απαγορευμένου». Οπότε, καλή μου, είπα: Όσα δεν φτάνει η αλεπού… πηδάει και τα φτάνει.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Ο κάθε ένας μας κουβαλάει μέσα του έναν κρυφό ευατόν ο οποιος εξελίσεται και δραστηριοποιήτε σύμφωνα με τις καλλιτεχνικές εμπνευσεις και ολοψύχος επιδίδεται σε αυτές με γούστο και ικανοποίηση!!!! Φίλε μου εσύ είσαι 'ενας από αυτούς... Felicitaciones
    Saludos
    Gabo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε πως τα ’φερε η τύχη, δυο παλιά φιλαράκια (η Χαρά κι εσύ Γάβο) να ξανασμίξουμε σε τούτο δω το μετερίζι που καταγίνεται με τις εικόνες και να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες πριν χαθούμε ολότελα.
      Πόση χαρά, φίλε μου! Να, πιο κάτω βλέπω και τον Γιώργο απ’ τη Βοστώνη, άλλο φιλαράκι κι αυτό.

      Κι όσο μπορούμε, φίλε, να βγάζουμε και να εκθέτουμε αυτόν τον «κρυφό εαυτό» μας, θα πει πως «είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα κι αν μας αντέξει το σκοινί θα φανεί στο χειροκρότημα», όπως λέει και το άσμα.

      Το χειροκρότημα το πήρα! Ας είμαστε καλά!

      Διαγραφή
  3. Ακόμα κι αν ίσχυε αυτό που μας λέει το λαικό άσμα. Φωτογράφε πω!!πω!! χάλια μ' έβγαλες με δυο κεφάλια, είμαι σίγουρος ότι με τις ικανότητές σου. το αποτέλεσμα θα ήταν ..ιδανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τότε, αυτά, βρε Γιώργο, θα ήταν μαγικά κι από τέτοια δεν κατέχω. Το προσπαθώ μα πιο πολύ χαίρομαι που σας ξαναβλέπω και πάλι εδώ κι αυτή τη χαρά δε θα μπορέσει καμιά φωτογραφία να την αποτυπώσει.

    Εύχομαι όλα τα καλά Γιώργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εστιάζω, κάνω «ζουμ» αν χρειαστεί κι αμέσως το «κλικ» για το αποτέλεσμα της εικόνας που θέλω να έχω… Θα τις αφήνω «έκθετες» ώστε να υπόκεινται σε φιλικές «επιθέσεις» και τα σχόλιά σας εδώ…

Σας ευχαριστώ