Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Αμπελόεσσα Γη»

Ο Δημήτρης Ταλιάνης παρουσιάζει τη νέα, ενδιαφέρουσα δουλειά του, με τίτλο «Αμπελόεσσα Γη», στον πολυχώρο «Black Duck» (Χρήστου Λαδά 9α, Αθήνα)
Δημήτρης Ταλιάνης
Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από 30 φωτογραφίες, με αντικείμενο την άμπελο που συναντάται σ’ όλη την Ελλάδα ως εκλεκτό στοιχείο της ελληνικής φύσης που υπάρχει και έχει υμνηθεί από την εποχή του Ομήρου, ο οποίος αναφέρεται στην αμπελόεσσα ελληνική γη. Ο Δημήτρης Ταλιάνης αποτυπώνει με το μοναδικό φακό του όλες τις φάσεις της αμπελουργίας, επισκεπτόμενος πολλές περιοχές της χώρας μας με πλούσια αμπελοοινική παράδοση.
«Ο Δημήτρης Ταλιάνης παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα έργα, στην οργάνωση της δικής του τάξης, στον χειρώνακτα των αξιών του. Κι όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από την ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία.
Η θητεία του Δ. Ταλιάνη στην Αμπελόεσσα γη ξεκινά τον Αύγουστο του 1990 στη Χαλκιδική, φωτογραφίζοντας τον τρύγο στο Πόρτο Καρράς. Στη συνέχεια παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα, και ξανά τον τρύγο. Ακολουθεί τους δρόμους του κρασιού σε βορρά και νότο, σε στεριά και σε νησιά».
 
Πάνος Θεοδωρίδης

4 σχόλια:

  1. Φίλε Στράτο καλοτάξιδο το νέο εγχείρημα. Σίγουρα χρειαζόταν απο καιρό,γιατί πάντα οι φωτογραφίες σου συντρόφευαν ιδανικά και ισάξια τα κείμενα.
    Θα τα λέμε κι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ΧΑΡΑ,

    Χαρά μου, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ και συμφωνώ με τα όσα μου γράφεις για τις φωτογραφίες μου… Τι μετριόφρων, Θεέ μου!

    Να ‘σαι καλά και όπως είπαμε ΔΥΝΑΜΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή βδομάδα φίλε μου!

    Το καλλίγραμμο τρεχαντήρι που πόντισες στα χωρικά νερά της Μήθυμνα, ας είναι καλοτάξιδο.
    Το συνοδεύουν οι ευχές μας και είθε να πέφτεις συχνά σε τέτοια... «λάθη»!

    Δημήτρης Κεφαλίδης - Γερμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Δημήτρης Κεφαλίδης,

    Καλώς όρισες Δημήτρη στις «Φωτοχυσίες» μου!

    Σ’ ευχαριστώ για τις ευχές… μα ξέρω πως για τους ανθρώπους είναι τα λάθη και… τα πάθη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εστιάζω, κάνω «ζουμ» αν χρειαστεί κι αμέσως το «κλικ» για το αποτέλεσμα της εικόνας που θέλω να έχω… Θα τις αφήνω «έκθετες» ώστε να υπόκεινται σε φιλικές «επιθέσεις» και τα σχόλιά σας εδώ…

Σας ευχαριστώ