Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Η Ακαδημία των Αθηνών

Tο νεοκλασικό μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα από τα τρία μέρη της «Αθηναϊκής Τριλογίας» του νεοκλασικισμού, μαζί με το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.


Το κτήριο σχεδιάστηκε το 1859, τρία χρόνια μετά την δωρεά του Σίμωνα Σίνα, από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Ο θεμέλιος λίθος του Μεγάρου τέθηκε το 1859 και ολοκληρώθηκε τελικά το 1885, με το συνολικό κόστος ανέγερσης να έχει φθάσει τα τρία εκατομμύρια χρυσές δραχμές.
Το Μέγαρο της Ακαδημίας, όπως αναφέρει η ίδια η Ακαδημία, είναι «το σημαντικότερο έργο του Χάνσεν» και «κατά τη γνώμη των ειδικών, το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου».

             Τα γλυπτά του αετώματος του Μεγάρου και τα δύο αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάςόπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου γλυπτικού διακόσμου, είναι έργα του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εστιάζω, κάνω «ζουμ» αν χρειαστεί κι αμέσως το «κλικ» για το αποτέλεσμα της εικόνας που θέλω να έχω… Θα τις αφήνω «έκθετες» ώστε να υπόκεινται σε φιλικές «επιθέσεις» και τα σχόλιά σας εδώ…

Σας ευχαριστώ