Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Αναφιώτικα, το «νησί χωρίς θάλασσα»…

Μια ιστορική και συνάμα αναπάντεχη περιοχή της Πλάκας είναι τα Αναφιώτικα, το «νησί δίχως θάλασσα», όπως το λένε. Μια σταλιά γης στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης που άντεξε στο πέρασμα των  χρόνων αλλά και στην τσιμεντοποίηση, έτσι ώστε να την έχουμε ατόφια και να την περπατάμε. Στενά σοκάκια που παρότι δίνουν την εντύπωση ότι καταλήγουν σε αδιέξοδο, όλα κάπου σε πάνε. Σπιτάκια ασβεστωμένα, μπλε πόρτες και παραθυρόφυλλα και… γλάστρες παντού. Ένα κυκλαδίτικο τοπίο που δεν έχει σταματήσει να θυμίζει,  απ’ τα μέσα του 19ου αιώνα, ότι και το απλό είναι όμορφο.






 

8 σχόλια:

  1. Όσες φορές και να δώ κάτι σχετικό, πάντα αυτή η νησιώτικη γειτονιά μου προκαλεί μια γλυκειά....νοσταλγία και ας μην τη γνώρισα απο κοντά ποτέ.Και..κρατώ τη φράση σου:το νησί χωρίς θάλασσα, μου άρεσε!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν απ' όλα, Μπάρμπυ, θέλω να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη που πέρασε τόσος χρόνος για ν’ απαντήσω. Δεν το συνηθίζω και το θεωρώ αγένεια να μένουν αναπάντητα τα σχόλια. Υπήρχε λόγος. Και λόγος απίστευτος... Ήμουν για τρεις μέρες εκτός Αθηνών και παρότι είχα μαζί μου το φορητό υπολογιστή, μια πρίζα μου απαγόρευε τη χρήση του. Τέλος πάντων... Εδώ είμαι και είναι Κυριακή βράδυ.

      Έτσι κι αλλιώς, αυτή η γειτονιά, Μπάρμπυ, είναι ακριβώς έτσι: ένα νησί χωρίς θάλασσα! Το περπάτησα με φίλη που μου την υπέδειξε... κι εγώ δεν τη γνώριζα και έκτοτε έμεινα να τη θαυμάζω!

      Διαγραφή
  2. Ωραιότατα,παραδοσιακά και πανεμορφα τα ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ Στρατο .Σαν λαγωνικό τα ανακαλύπτεις και τα αποθανατίζεις ζωντανά με την κάμερά σου. Θα τα επισκευτώ το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τα επισκεφτείς Σπύρο, θα νιώσεις σαν σε νησί...
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Εδώ και 10 χρόνια περίπου έμενα στην Πλάκα φυσικά επισκέπτης, περπατούσα τα βράδυα χαμένος κοιτάζοντας τις γλάστρες με τους στενόφυλλους βασιλικούς κλπ...
    το σκηνικό μου φαίνεται γνωστό ότι το έχω ξαναδεί.
    ελληνική ομορφιά

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως τα ανηφορικά και δαιδαλώδη δρομάκια, φίλε Γάβο, που έπρεπε να διαβείς θα σ' έκαναν να προτιμήσεις τα ευκολότερα.
      Καλά, όλη η Πλάκα είναι ό,τι καλύτερο για βόλτα.
      Εγώ δεν τα γνώριζα, τα περπάτησα με τη Χαρά και οι φωτογραφίες είναι από τότε.

      Διαγραφή
  4. Ιδια γειτονιά, ίδιες φωτό, ίδια βήματα!!!
    Καλημέρααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι, Χαρά! Όλα ίδια και η φωτογραφίες εις ανάμνησιν!

      Να 'σαι καλά!

      Διαγραφή

Εστιάζω, κάνω «ζουμ» αν χρειαστεί κι αμέσως το «κλικ» για το αποτέλεσμα της εικόνας που θέλω να έχω… Θα τις αφήνω «έκθετες» ώστε να υπόκεινται σε φιλικές «επιθέσεις» και τα σχόλιά σας εδώ…

Σας ευχαριστώ